News

On parle de R4P dans Flat6

Imaginez un petit coin de verdure, en bord de Meuse, en Belgique. Imaginez une commune qui vibre depuis près de 50 ans au son des voitures de rallye. Imaginez une grande fête de deux jours, consacrée à toutes les Porsche. Ouvrez les yeux, bienvenue à Huy, au Rally 4 Porsche !

Een tweede editie om te bevestigen!

Afgelopen weekend was het weer stralend boven Hoei en zijn omgeving. Het perfecte decor voor de viering van het 75-jarig bestaan van het merk uit Zuffenhausen. De Rally 4 Porsche 2023 bewees opnieuw, met zijn vier afzonderlijke en verschillende luiken, hoe gepassioneerd de liefhebbers van Porsche zijn. Het evenement zette de waarden die het merk hoog in het vaandel draagt nog eens extra in de kijker.

DE SPORT… OP DE EERSTE PLAATS

De Rally 4 Porsche draait in de eerste plaats om de rally en dat werd eens te meer gewaardeerd door de enthousiaste fans, zowel in het zonnige centrum van Hoei als langs de klassementsproeven, waar de actie te beleven was. Op zondag ging het om snelheid, met de tenoren in hun Porsches 911, de GT3, even beroemd om zijn vermogen als om zijn schitterende motorsound. Op de oevers van de Maas, zowel ten noorden als ten zuiden, bleek Andy Lefevere de snelste, net zoals in 2022. De strijd voor de tweede podiumplaats was wel erg spannend tussen Johan Dekens en streekrijder Cédric Hubin. Het hoogstaande duel werd beëindigd met een ex-aequo. Omdat Dekens de snelste was op de eerste proef van de wedstrijd, kreeg hij de zilveren medaille. Brons was er voor Hubin, die tijdens de wedstrijd erg veel progressie maakte. Hij had immers nog nooit gereden met dit type wagen. De Fransman Bertrand Pierrat stond lang op de tweede plaats, maar hij werd in de steek gelaten door de mechaniek van zijn mooie 997 GT3. Tuur Vanden Abeele moest de handdoek in de ring werpen na een sortie op de tweede proef van de dag. Valentin Brahy, die eveneens voor de eerste keer met een Porsche 911 GT3 reed, genoot enorm van de ervaring. Hij strandde uiteindelijk net naast het podium.

Porsches, eerst de 356, daarna de 911, zonder de 914, 944 en 924’s te vergeten, zijn altijd geliefde competitiewagens geweest in allerlei disciplines. De aanwezigheid van een categorie « Historic » was dan ook niet meer dan logisch. De uitermate ervaren Emile Tollet uit Andenne, die al sinds de vorige eeuw met een 911 rijdt, werd in de kopgroep verwacht, maar de versnellingsbak besliste er vroegtijdig een einde aan te maken. Een opgave waar Xavier Baugnet van kon profiteren om voor eigen publiek te schitteren. Hij won de categorie « Prov’ Historic Classic », voorbehouden voor bolides die nog beantwoorden aan hun homologatiefiche van destijds. Een zege met de 911 MY Vintage die vorig jaar was toevertrouwd aan Marc Duez en Willy Lux.

In Prov’ Historic SR, het klassement voorbehouden voor wagens die niet meer helemaal beantwoorden aan hun oorspronkelijke homologatiefiche, noteerden we meer verrassingen. Cédric Cherain, die tot op dat moment de wedstrijd volledig overklaste, liet zich verrassen in de laatste bocht van de allerlaatste proef. De piloot van de August Porsche 911 SC verloor drie minuten, waardoor de overwinning, net als in 2022, naar Thibaud Mazuin ging. William Wilkin, derde, beleefde een erg amusante dag, maar de avond was nog mooier, want hij won bij de lottrekking een schitterend « Raidillon » horloge van de partner van het evenement.

REGULARITY VAN HOOG NIVEAU

In de categorie VHRS, voor « Véhicule de Régularité Sportive » (sportieve regelmatigheid), die op hetzelfde parcours reden als de zogenaamde snelheidsrally, draaide het allemaal om het strikt respecteren van de opgelegde gemiddelde snelheid, zorgvuldig bepaald door de organisator. De wedstrijd werd gewonnen door een van de toppers in deze discipline. Yves Deflandre, een meester in deze specialiteit, met een reputatie die tot ver buiten onze landsgrenzen reikt, genoot van zijn eerste deelname: « Door een samenloop van data kon ik in 2022 niet van de partij zijn op de eerste editie. Maar, ik ben heel blij met deze overwinning in de tweede editie. Ik was onder de indruk van de kwaliteit van de organisatie en ik zal zeker reclame maken voor dit evenement op de andere wedstrijden in binnen- en buitenland waar ik aan de start kom. De Franse specialisten van de regelmatigheidsrally’s moeten deze wegen zeker eens komen ontdekken. Ik daag hen uit om volgend jaar aan de start te komen. »

Jacques Evrard en Tony Kevers vervolledigden het podium. Eerstgenoemde, genavigeerd door de winnaar van 2022, Didier Gathy, kon zich troosten met de overwinning in de klasse voorbehouden voor wagens met een motor van -2000cc. Bruno Théry, die recent zijn debuut maakte in dit soort competitie, strandde net naast het podium. Hij bezorgde zijn Franse navigatrice Stéphanie Maurand wel de beker van de eerste Dame.

VOORAL PASSIE

Maar naast het puur sportieve luik van het evenement, is het toch vooral de uitzonderlijke sfeer en gezelligheid van het evenement gewijd aan Porsche dat charmeert, met zijn rondrit, de codriving voor een goed doel en de gezellige feestavond om het jubileum van het Duitse merk te vieren. Een grote familie gepassioneerden, een kransje echte liefhebbers van een merk die zich verenigen langs de Maas om onder een stralende zon een prachtige rit te maken naar de hoogvlaktes van de Ardennen en het plateau van Sint-Hubert, waar het pittoreske vliegveld het theater was van een halte. Er werd genoten van een smakelijk en kameraadschappelijk, rijkelijk ontbijt. De rit van de Rally 4 Porsche telde maar liefst 210 wagens, twee keer zoveel lachende gezichten, een veilig en verzorgd parcours met ontelbare mooie bochten en natuurlijk Porsches van alle leeftijden en tijdperken, van de zeldzame en exotische 959 en 356 Pre A… En natuurlijk de 911 GT3, GT3 RS, GT3 Touring, GT2 en nog heel wat andere modellen.

De toerrit van de « R4P » was de ideale gelegenheid om de passie te delen, om te verbroederen en menselijke warmte te delen met zij die minder geluk hebben. In samenwerking met Porsche België, werden 2 jongeren die verblijven in het opvanghuis « Au Clair Matin » in Latinne, een opvang voor kinderen en jongeren van gezinnen die in een moeilijke situatie zitten, uitgenodigd om deel te nemen aan de rondrit en om een onvergetelijke dag vol emoties mee te maken. En daarnaast was er nog de codriving voor het goede doel, georganiseerd door Kiwanis ten voordele van de vzw Do-Mi-Si-La-Do-Re.

De Rally 4 Porsche 2023 zette ook het jubileum voor drie kwart eeuw van het merk in de kijker. Voor de gelegenheid vierden 600 genodigden uit alle hoeken van het land deze verjaardag op een gezellige party tot in de vroege uurtjes. De beste manier om aan het volgende kwart van zijn eerste eeuw te beginnen.

Une deuxième édition pour confirmer !

Le weekend dernier, une météo radieuse a enjolivé Huy et ses alentours, servant de parfait écrin à la célébration des 75 ans de la marque de Zuffenhausen. Le Rally 4 Porsche 2023 a démontré à nouveau, par ses quatre organisations aux facettes diverses, la ferveur qui anime les passionnés de Porsche et a réitéré des valeurs si chères à la marque.

L’initiative du Rally 4 Porsche, que les intimes raccourcissent déjà par « R4P », n’avait nécessité que 9 mois pour être concrétisée en 2022. Un an plus tard, dans la foulée de son succès naissant, portée par un bouche à oreilles des plus favorables, la deuxième édition convertissait l’essai le weekend dernier. Une météo parfaite, quatre évènements bien ficelés, la ferveur des amateurs de la marque et/ou de belles mécaniques, et un terrain de jeu particulièrement séduisant, récompensaient les têtes pensantes de cette nouvelle et originale organisation.

DU SPORT… D’ABORD

Le socle du Rally 4 Porsche est bel et bien le rallye, que la ferveur du public a encore confirmé, tant dans le centre d’une cité hutoise aux couleurs printanières et qu’aux abords des spéciales, cœur de l’action. Le dimanche, place à la vitesse, avec les cadors de la Porsche 911, la GT3, aussi fameuse pour sa bande son que pour son tempérament. Sur les contreforts de la Meuse, au nord comme au sud, c’est Andy Lefevere qui menait les débats, avec une assurance inébranlable, comme en 2022. La lutte pour la deuxième marche du podium était bien plus animée, entre Johan Dekens et le régional Cédric Hubin. Une bataille de haut vol qui se terminait par un ex aequo. Le néerlandophone ayant été le meilleur dans le premier chrono de l’épreuve, il héritait de l’argent. Le bronze revenait, quant à lui, à Hubin dont les progrès tout au long de l’épreuve étaient à souligner, lui qui n’avait jamais évolué sur ce type de monture. Longtemps deuxième, le Français Bertrand Pierrat était victime de caprices mécaniques l’incitant à garer définitivement sa belle 997 GT3 sur le côté, alors que Tuur Vanden Abeele jetait le gant à la suite d’une sortie de route dans le deuxième exercice du jour. Découvrant, lui aussi, le pilotage d’une Porsche 911 GT3, Valentin Brahy prenait énormément de plaisir pour achever sa course au pied du podium.

Les Porsche, 356 d’abord, 911 ensuite, sans oublier les 914 et autres 944 et 924 ont de tout temps servi de montures de prédilection en compétition. La présence d’une catégorie « Historique » se révélait donc plus que naturelle. Si l’on attendait aux avant-postes l’expérimenté pilote andennais Emile Tollet, qui court en 911 depuis le siècle dernier, sa boîte de vitesses décidait d’interrompre prématurément la partie. Un retrait qui profitait à Xavier Baugnet, brillant sur ses terres, pour l’emporter dans la catégorie « Prov’ Historic Classic », réservée aux voitures correspondant à la fiche d’homologation d’époque. Il impose la 911 SC MY Vintage confiée l’an dernier à Marc Duez et Willy Lux.

En Prov’ Historic SR, le classement réservé aux montures ne correspondant cette fois plus à la fiche d’homologation, on assistait à un final des plus surprenants. Outrageux dominateur jusque-là, Cédric Cherain se laissait surprendre dans le dernier virage de la dernière spéciale. Trois minutes perdues pour le pilote de la Porsche 911 SC August et une victoire finale revenant à Thibaud Mazuin, comme en 2022. Troisième, William Wilkin passait une excellente journée, avant une soirée encore plus réussie puisqu’il était l’heureux lauréat du tirage au sort organisé pour le gain de la montre « Raidillon », partenaire de l’événement.

DE LA RÉGULARITÉ DE HAUTE VOLÉE

Dans la catégorie VHRS pour « Véhicule de Régularité Sportive », qui emprunte le même parcours que l’épreuve dite « de vitesse » mais qui impose aux équipages de respecter des vitesses moyennes, savamment déterminées par l’organisateur, c’est l’une des pointures belges de la discipline qui s’est imposée. Yves Deflandre, maître en la matière, dont la réputation dépasse largement nos frontières appréciait particulièrement cette première participation : « Je n’avais pas pu être au départ en 2022, suite à une concurrence de date. Mais je suis ravi de m’imposer lors de cette 2e édition. J’ai été séduit par la qualité de l’organisation et je ne manquerai pas d’en faire la publicité sur les nombreuses épreuves belges et étrangères auxquelles je participe. Il faut vraiment que les spécialistes français de la régularité viennent découvrir nos routes. Je les attendrai de pied ferme l’an prochain. »

Jacques Evrard et Tony Kevers complètent podium. Le dernier cité, navigué par le vainqueur 2022, Didier Gathy, peut se consoler avec la victoire dans la classe réservée aux voitures de moins de 2.000 cc. Au pied du podium, malgré de récents débuts dans ce type de compétition, Bruno Théry aura fait plaisir à sa copilote, la Française Stéphanie Maurand, qui repart avec la coupe de première dame.

DE LA FERVEUR AVANT TOUT

Mais au-delà des volets purement sportifs de l’évènement, ce qui fait le lien, l’atmosphère, la convivialité de cette manifestation hors du commun dédiée à Porsche, ce sont la balade, le codriving caritatif et la soirée qui entouraient cette édition anniversaire de la marque allemande.

Une grande famille de passionnés, un cercle perméable de mordus d’une marque qui se rassemblent en bord de Meuse pour filer sous un ciel radieux vers les hauteurs des Ardennes et le plateau de Saint-Hubert, dont le bucolique aérodrome servit de théâtre. Les planches d’un savoureux et convivial déjeuner champêtre. La balade du Rally 4 Porsche comptait pas moins de 210 voitures, le double de sourires, un parcours sûr et soigné faisant la part belle aux courbes, des Porsche de toutes âmes, de toutes époques, dont on épinglera les rarissimes et exotiques 959 et 356 Pre A… Sans oublier des 911 GT3, GT3 RS, GT3 Touring, GT2 et bien d’autres modèles.

La Balade du « R4P » était aussi l’occasion idéale de partager passion, chaleur humaine et enthousiasme avec ceux qui ont moins de chance. En collaboration avec Porsche Belgique, 2 jeunes adolescents en résidence à la maison « Au Clair Matin » de Latinne, hébergeant des enfants et adolescents dont les familles sont en difficulté, ont été invités à participer à la balade et à vivre une journée forte en émotions. Sans oublier le co-drive caritatif organisé par le Kiwanis au profit de l’asbl Do-Mi-Si-La-Do-Re.

Le Rally 4 Porsche 2023 donnait également lieu à une fête d’anniversaire célébrant le troisième quart de siècle de la marque. Pour l’occasion, 600 convives venus des quatre coins du pays se rassemblaient dans une ambiance festive et conviviale jusqu’à tard dans la nuit. Comment mieux entrer dans le dernier quart de son premier siècle ?

Sterrenplateau voor 75 jaar Porsche

De Rally 4 Porsche maakt zich op voor de tweede editie, op zaterdag 3 en zondag 4 juni 2023 in de streek rond Hoei. Net zoals vorig jaar is het belangrijkste doel om Porsche via een waaier aan wedstrijden in de schijnwerpers te zetten – het merk viert dit jaar zijn 75ste verjaardag – maar ook door het publiek overal en bij elk aspect van het evenement te betrekken en er zo één groot en door iedereen gedeeld feest van te maken. Bovendien zullen er ook heel wat bekende Belgische rijders deelnemen, waaronder Bruno Thiry en Didier de Radiguès.

Gemotiveerd door het succes van de eerste editie van vorig jaar steken de organisatoren van de Rally 4 Porsche dit jaar nog een tandje bij. Het gebeuren blijft immers uniek in Europa, want verzamelt vier evenementen onder één vlag: een snelheidsrally, een regularitywedstrijd, een toerrit én een co-drive.
 
DE HELLINGEN VAN HET ZUIDEN
 
Het hoofdkwartier van de Rally 4 Porsche blijft onveranderd. Het evenement speelt zich nog steeds af in de geboortestreek van de Belgische gemotoriseerde sporten, in en rond Hoei. De schitterende Condrozstreek staat bekend voor zijn mooie natuur, zijn glooiend landschap en wegen die heel wat rijplezier opleveren. Dit jaar proeven 200 Porschisten voluit van hun passie door aan deze tweede editie deel te nemen. Dat kan onder andere door zich in te schrijven voor de toerrit, die op zaterdag 3 juni in Hoei vertrekt en een lus van ongeveer 250 km. afwerkt, langs de valleien en de hellingen van het zuiden van het land. Dit parcours, waarbij uiteraard ook enkele adembenemende stopplaatsen horen, biedt de deelnemers ook de kans te lunchen in het hartje van de vliegbasis van Saint-Hubert of tijdens het vieruurtje van een koffie te nippen in de tuinen van het magnifieke Château de Vêves. ’s Avonds kunnen de deelnemers bij een gezellige barbecue dan al hun ervaringen met elkaar delen, in een gezellige en ontspannen sfeer.
 
Ander kenmerk van dit veelzijdig evenement is de aanwezigheid van nogal wat bekende mensen. Vorig jaar luisterde Jacky Ickx de eerste editie op met zijn aanwezigheid, en de editie 2023 zal daar niet hoeven voor onder te doen. Bij de aanwezigen immers enkele gerenommeerde rijders, zoals Bruno Thiry, Didier de Radiguès of nog Pascal Gaban. Hoewel de Rally 4 Porsche alle fans van het Duitse merk verenigt, staat het evenement wel open voor het grote publiek, dat op zondag – gratis! – aan het podium wordt verwacht om er ongebreideld van de unieke sfeer te genieten. Uiteraard werd alles tot in de puntjes voorzien om alle liefhebbers van bloedmooie machines gepast te ontvangen. Niet alleen prijkt er op de Grand-Place van Hoei een start- en finishpodium voor alle deelnemers, er is ook voldoende gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen. Noteer ook nog dat de prijsuitreiking op zondag 4 juni doorgaat, om 20u30.

REGULARITY EN SNELHEIDSRALLY’S

Na de toerrit van zaterdag is het op zondag tijd voor de getimede wedstrijden. Voor de VHRS regularity wedstrijd hebben een tiental deelnemers zich gemeld, om te proberen in één van de twee categorieën – 50 km/u of 65 km/u gemiddeld – te zegevieren. Er staan trouwens twee van de grootste specialisten aan de start: Yves Deflandre neemt voor de eerste keer deel, terwijl Jacques Evrard bij zijn tweede deelname zal proberen om zijn kleine foutje van vorig jaar te laten vergeten. Didier Gathy, winnaar in 2022, verkoos om dit keer in het rechterzitje plaats te nemen, naast Tony Kevers. Het wordt in VHRS65 in ieder geval een spannende strijd om de zege!

Ook naar de snelheidsrally wordt erg uitgekeken! Het belooft dan ook een boeiende wedstrijd te worden. Het startveld wordt in drie divisies onderverdeeld: de “classic” historic Porsches, de “aangepaste (modified)” historics, en de “moderne” bolides. Voor de definitieve deelnemerslijst² wordt het wachten tot zondagochtend, maar men kan zich nu al aan enkele mooie duels verwachten. In de “moderne” categorie verdedigt Andy Lefevere (997 GT3) zijn titel,  hoewel hij tegenover vijf andere GT3’s nog altijd de favorietenrol krijgt toegespeeld. Bij de “classic” wil ook Émile Tollet er twee op een rij van maken, maar hij zou een tegenstander van formaat kunnen krijgen: Xavier Baugnet bestuurt immers een bolide uit de ateliers van MY Vintage, een wagen die in 2022 door Marc Duez werd bestuurd. In “SR”, de categorie van de “modified” historics, proeft BRC-rijder Cédric Cherain opnieuw van het rijplezier van een vintage Porsche, wat hem meteen tot favoriet maakt. Hij neemt het onder andere op tegen Thibaud Mazuin, winnaar in 2022.

Nieuw dit jaar is de “Demo”-categorie, zonder snelheidsbeperking, waar vader en zoon Vandercam zeker aan hun trekken zullen komen. En dan mogen we zeker het vrouwelijke duo Nathalie Marchetti en  Pauline Denis niet vergeten.

EEN UNIEKE ERVARING ALS CORIJDER
 
De Rally 4 Porsche beschikt onmiskenbaar over een sportieve uitstraling, die zowel door de deelnemers als het publiek gedeeld wordt. Op zaterdag 3 en zondag 4 juni organiseert de Kiwanis Club van Hoei enkele rijdopen, dankzij de medewerking en vrijgevigheid van een twintigtal Porsche-eigenaars. Mits een beperkte financiële bijdrage kunnen bezoekers zo in de Porsches plaatsnemen om als passagier van ritje van een twintigtal kilometer in de streek rond Hoei af te werken. De opbrengsten van deze co-drive gaan naar de vzw “Do-Mi-Si-La-Do-Re”, betrokken bij de ondersteuning van jongvolwassenen met een beperking.
 
Meer dan ooit profileert Rally 4 Porsche zich bij uitstek als het evenement dat tegelijk exclusief is… en door iedereen kan worden gedeeld.

Gratin de stars pour les 75 ans de Porsche

Le Rally 4 Porsche s’apprête à vivre sa deuxième édition ces samedi 3 et dimanche 4 juin 2023 en région hutoise. Comme l’an dernier, l’objectif se veut de célébrer Porsche – qui fête cette année ses 75 ans – par le biais de diverses épreuves, mais également d’ouvrir l’événement au public tout en continuant de cultiver une dynamique de partage et de soutien à des programmes inclusifs. En outre, de nombreux pilotes belges de renom participeront à cette épreuve, parmi lesquels Bruno Thiry et Didier de Radiguès.

Fort d’un succès de foule remporté l’an dernier, lors de sa première édition, le Rally 4 Porsche remet le couvert cette année. Une manifestation unique en son genre en Europe puisqu’elle propose pas moins de 4 événements regroupés sous une seule bannière : un rallye de vitesse, une épreuve de régularité, une balade touristique ainsi qu’un codriving ou expérience passager.
 
LES MONTS DU SUD
 
Les quartiers du Rally 4 Porsche demeurent inchangés, l’épreuve se déroulant toujours dans le berceau des sports mécaniques, en région hutoise, au cœur du magnifique Condroz belge, réputé pour sa nature, ses reliefs et ses routes mêlant plaisir et découverte. Cette année, ce sont plus de 200 Porschistes qui ont choisi de vivre leur passion en participant à cette deuxième édition, notamment en s’inscrivant à la balade, qui partira le samedi 3 juin de la ville de Huy pour une boucle d’environ 250 km à travers les vallées et les monts du sud du pays. Ce parcours, qui fait également la part belle à des haltes enthousiasmantes, proposera à ses convives de déjeuner au cœur de l’aérodrome de Saint-Hubert ou de prendre un café dans les jardins du magnifique Château de Vêves, à l’heure du goûter. En soirée, c’est autour d’un barbecue convivial que les participants pourront échanger, le tout dans une ambiance familiale et décontractée.
 
Autre particularité de cet événement haut en couleur, la présence de nombreuses personnalités. Si l’an dernier, Jacky Ickx avait honoré l’événement de sa présence, l’édition 2023 n’aura pas à rougir puisqu’elle comptera des pilotes de renom, à l’image de Bruno Thiry, Didier de Radiguès ou encore Pascal Gaban. Si le Rallye 4 Porsche réunit les aficionados de la marque de Stuttgart, l’événement se veut par ailleurs ouvert au public attendu le dimanche sous le chapiteau et ce, gratuitement, pour un partage sans limites. Naturellement, pour accueillir comme il se doit les amateurs de belles mécaniques, rien n’a été laissé au hasard avec la présence d’un podium sur la Grand-Place pour le départ et l’arrivée des participants, mais aussi de quoi se restaurer. À noter encore que la remise des prix aura lieu le dimanche 4 juin à 20h30.

DES ÉPREUVES DE RÉGULARITÉ ET DE VITESSE
Au sortir de la balade du samedi, le dimanche fera place aux épreuves chronométrées. Concernant le rallye de régularité VHRS, une dizaine de participants ont répondu présent pour tenter de s’imposer soit en 50 km/h soit en 65 km/h. Il faut, d’ailleurs, noter la présence de deux maîtres belges de la discipline : Yves Deflandre participera à cette épreuve pour la première fois tandis que Jacques Evrard sera à nouveau au départ afin de prendre sa revanche à la suite de sa petite erreur de l’an dernier. Vainqueur en 2022, Didier Gathy a cette fois choisi de vivre la course dans le baquet de droite où il y épaulera Tony Kevers. Assurément, la victoire en VHRS65 sera disputée !

Tout autant attendue, l’épreuve de vitesse ! Cette dernière promet d’être aussi démonstrative que passionnante. Une joute qui sera divisée en trois catégories : les Porsche historiques « classiques », les historiques « modifiées » et les « modernes ». Il faudra attendre le dimanche matin de l’événement pour connaître la liste complète des engagés, mais on peut s’attendre à de belles bagarres, car dans la catégorie « moderne », Andy Lefevere (997 GT3) remet son titre en jeu, même s’il fait toujours figure de grand favori face aux 5 autres GT3 présentes. En catégorie historique « Classic », Émile Tollet s’avère, lui aussi, bien décidé à doubler la mise, mais il pourrait trouver un concurrent de taille sur sa route, en la personne de Xavier Baugnet sur la voiture de MY Vintage confiée en 2022 à Marc Duez. Enfin, en « SR » (historiques « modifiées »), le pilote en BRC Cédric Cherain retrouvera les joies de pilotage d’une Porsche vintage et partira en pole position dans les pronostics face, entre autres, à Thibaud Mazuin, lauréat en 2022.

Nouveauté cette année, l’apparition de la catégorie « Démo », pratiquée à vitesse libre, où la famille Vandercam père et fils ne boudera pas son plaisir. Sans oublier la présence d’un équipage 100% féminin composé de Nathalie Marchetti et de Pauline Denis.

UNE EXPÉRIENCE UNIQUE EN COPILOTE

Le Rally 4 Porsche distille une dimension de l’esprit sportif qui se retrouve chez les participants et le public. Le Kiwanis Club de Huy organise à la fois le samedi 3 juin et le dimanche 4 des baptêmes et ce, grâce à l’implication et à la générosité d’une vingtaine de propriétaires de Porsche. Moyennant une participation financière limitée, les visiteurs pourront prendre place comme passager pour une balade d’une vingtaine de kilomètres dans la région hutoise. Les bénéfices générés par l’opération de codriving seront reversés à l’ASBL « Do-Mi-Si-La-Do-Ré » qui assure l’encadrement de jeunes adultes en situation de handicap.

Plus que jamais, le Rally 4 Porsche se profile comme l’événement par excellence mêlant exclusivité et partage.

« Neutral Zone » SS Vaux-et-Borset

For this Rally 4 Porsche 2023, a ‘neutral zone’ has been set up on the Vaux-et-Borset classification stage (EC 3/6/9). It will be located near the Vaux-et-Borset local school and rue Joseph Durbuy, i.e. just before point 11 and as far as point 12 on the map.

On this section of approximately 500m, competitors will be driving in a liaison sector. They will no longer be timed and will not be able to exceed the maximum speed of 50km/h. 

So there will be no spectacle at all in this section, which is strictly closed to the public. « While the principle may make some participants sceptical, our event, which does not count towards any championship, should be a laboratory for new ideas on the future organisation of road sports competitions, » explains Julien Frère, the project manager.

The adage ‘move along, there’s nothing to see’ will be more relevant than ever in this case. Fellow spectators, please avoid this area if you want to avoid disappointment

« Neutral Zone » ES Vaux-et-Borset

Ter gelegenheid van deze Rally 4 Porsche 2023 is een ‘neutrale zone’ ingericht op de klassementsproef van Vaux-et-Borset (EC 3/6/9). Deze neutrale zone bevindt zich in de buurt van de plaatselijke school van Vaux-et-Borset en de Joseph Durbuystraat, d.w.z. net voor punt 11 en tot aan punt 12 op de kaart.

Op dit gedeelte van de klassementsproef van ongeveer 500m rijden de deelnemers in een verbindingssector. Zij worden niet meer gecrhronometreerd en mogen de maximumsnelheid van 50 km/u niet overschrijden. 

Er zal dus helemaal geen spectakel te zien zijn op dit punt, dat strikt gesloten is voor het publiek. « Hoewel het principe sommige deelnemers misschien sceptisch maakt, moet ons evenement, dat voor geen enkel kampioenschap telt, een laboratorium zijn voor nieuwe ideeën over de toekomstige organisatie van wegsportwedstrijden », legt Julien Frère, de projectleider, uit.Het adagium « doorlopen, er is niets te zien » zal in dit geval relevanter zijn dan ooit. Vrienden toeschouwers, hartelijk dank om deze zone te vermijden, teneinde teleurstelling te voorkomen. 

« Neutral Zone » ES Vaux-et-Borset

A l’occasion de ce Rally 4 Porsche 2023, une «  neutral zone » a été mise en place sur l’étape de classement de Vaux-et-Borset (EC 3/6/9). Elle sera située au niveau de l’école communale de Vaux-et-Borset et de la rue Joseph Durbuy, soit peu avant le poste 11 et jusqu’au poste 12 sur le plan. 

Sur cette portion d’environ 500m, les concurrents évolueront en secteur de liaison. Ils ne seront plus chronométrés et ne pourront pas dépasser la vitesse maximale de 50km/h. 

Le spectacle sera donc…totalement absent à cet endroit, d’ailleurs strictement interdit au public« Si le principe peut rendre sceptiques certains participants, notre épreuve, qui ne compte pour aucun championnat, se doit d’être un laboratoire de nouvelles réflexions sur l’avenir de l’organisation des compétitions sportives routières », précise Julien Frère, le project manager.

L’adage « circulez il n’y a rien à voir » sera donc plus que jamais de mise dans ce cas précis. Amis spectateurs, merci donc d’éviter cette zone si vous souhaitez éviter d’être déçus. 

Green light for the Rally 4 Porsche!

Less than two months before the event, those eager with impatience can now register for the speed and regularity tests of the Rally 4 Porsche, which will take place in Huy on 3 and 4 June. So it’s high time to shed some light on the course!

In October 2022, the Rally 4 Porsche was a newcomer in the world of rallying, and the event immediately impressed followers and participants. The latter will be even more numerous for the second edition, as the event has been moved forwards, to a more favourable summer date. It is now scheduled for the first weekend in June. In the meantime, some big names on the entry list have also been divulged. In addition to the previously announced Robert Droogmans, the three winners of last year’s speed test – Emile Tollet (“Classic”), Thibaud Mazuin (“SR/modified”) and Andy Lefevere (“Modern”) – are already certain to compete and face the competition.

In the regularity rally, with the “ASAF Regularity VHRS”-label, two average speeds are used (50 or 65 km/h). Among the first entrants, we note the presence of Jacques Evrard and Yves Deflandre, while Didier Gathy is also still diligently looking for a car that would allow him to write his name on the winners’ list a second time.

More than the sporting aspect, on which the « R4P »-team led by Yves Matton and Jean-Marc Fortin is still hard at work, it is above all the satisfaction of being able to offer a complete course that predominates: “We can never thank the councils of Huy, Clavier and Somme-Leuze enough for the trust they have placed in us. Better yet, we also welcome the enthusiasm and dynamism of the Villers-le-Bouillet town council, which has decided to follow in their footsteps. The welcome they have given us exceeded our wildest expectations. In addition to a special stage, we also organize a regroup, close to the town hall”, says Yves Matton.

Due to the relatively short period between the first two editions, the course has not undergone any major changes. ”We have indeed decided not to change the two stages that were very popular in 2022, Moulin de Solières and Clavier”,  says Stéphane Lhonnay, responsible for the course and safety. “The latter was very much appreciated by the drivers, especially because of its length and challenging character, while in Solières the incredibly spectacular passage on the gravel of the car park at the Mill has already acquired a cult status. The same applies to the first braking zone of the test, where the growling engines can be heard from afar. As for the new stage of Vaux-et-Borset, on the territory of Villers-le-Bouillet, this stage will start at the roundabout in the village of Warnant-Dreye (with the Porsches, this guarantees – an absolutely safe – spectacle!), after which the stage continues with a somewhat Haspengouw route of almost 10 kilometres.”

Another novelty of this test is the use of two ‘slow zones’, which the participants will have to respect thoroughly. It is a well-known concept from regularity events, but new for speed tests. “Although some participants are quite sceptical about it, our competition – which is not eligible for any championship – is the ideal opportunity to try out new concepts for the future of rallying”, says project manager Julien Frère. “However, the participants can rest assured, we will brief them sufficiently on how to respect these slow zones. More communication will follow later to prevent the public from going to these zones, because there will not be much interesting to see.”

A varied menu, with a course of three loops of three stages, for a total of 368.47 km, of which 105.51 against the clock! The first cars will leave the starting podium on Avenue Delchambre in Huy on Sunday 4 June at 8 a.m., while the finish is scheduled around 6:30 p.m. on the Grand’Place of Huy. At that point, the names of the « best Porsche drivers » in each category are known, drivers who will have avoided all the difficulties of the challenging course. We would like to repeat that the speed rally is open to foreign teams, vintage cars, modified prototypes and modern GT3s, while the VHRS (50 and 60 km/h) and ‘Demo’ categories are open to any Porsche whose production started before 31/12/1997. The Englishman Keith Mclvor (Porsche 911 SC) is also the first competitor from across the Channel to register for the speed rally. Just like last year, fans can also go to the tests completely free of charge.

Registration is open on the organization’s website (www.r4p.be), or via the new platform ‘R4CE’ . Those who register before May 1 also enjoy a discount. You have been warned…

Licht op groen voor de Rally 4 Porsche!

Op minder dan twee maanden voor het evenement kunnen zij die staan te popelen van ongeduld zich nu ook inschrijven voor de snelheids- en regularityproeven van de Rally 4 Porsche, die op 3 en 4 juni in Hoei plaatsvindt. Hoog tijd dus om een tipje van de sluier over het parcours te lichten.

De Rally 4 Porsche was in oktober 2022 een nieuwkomer in rallyland, en maakte meteen indruk op volgers en deelnemers. Deze laatste groep wordt voor de tweede editie trouwens nog talrijker, want het evenement werd naar een gunstiger datum in de zomer verschoven en is nu gepland voor het eerste weekend van juni. Ondertussen zijn ook al enkele grote namen op de deelnemerslijst bekend. Naast de eerder aangekondigde Robert Droogmans zijn de drie laureaten van de snelheidsrally van vorig jaar – Emile Tollet (“Classic”), Thibaud Mazuin (“SR/modified”) en Andy Lefevere (“Modern”) – nu al zeker van de partij om de concurrentie stevig weerwerk te bieden.

In de regularityrally, met het “ASAF Regularity VHRS”-label, worden twee gemiddelde snelheden gehanteerd (50 of 65 km/u). Bij de eerste inschrijvers noteren we onder andere Jacques Evrard en Yves Deflandre, terwijl ook Didier Gathy nog naarstig op zoek is naar een bolide die hem kan toelaten zijn naam een tweede keer op het palmares te schrijven.

Nog meer dan het sportieve aspect, waaraan het « R4P »-team geleid door Yves Matton en Jean-Marc Fortin nog steeds hard aan het werk is, is het vooral de voldoening een compleet parcours te kunnen aanbieden die de boventoon voert: “We kunnen nooit voldoende de gemeentes Hoei, Clavier en Somme-Leuze bedanken, voor het vertrouwen dat ze in ons hebben gesteld. Beter nog, we verwelkomen ook het enthousiasme en de dynamiek van het gemeentebestuur van Villers-le-Bouillet, dat besloten heeft in hun voetsporen te treden. De ontvangst die we daar kregen overtrof onze stoutste verwachtingen. Naast een klassementsproef organiseren we er ook een regroup, vlak aan het stadhuis”, aldus Yves Matton.

Wegens de relatief korte periode tussen de eerste twee edities heeft het parcours geen hele grote wijzigingen ondergaan. “We hebben inderdaad besloten om de twee proeven die in 2022 zeer in de smaak vielen, Moulin de Solières en Clavier, ongewijzigd te laten”, stelt  Stéphane Lhonnay, verantwoordelijk voor het parcours en de veiligheid. “Laatstgenoemde proef werd door de rijders zeer geapprecieerd, zeker door de lengte en het uitdagende karakter, terwijl in Solières de ontzettend spectaculaire doortocht op het onverhard van de parking van de beroemde Molen al bijna een cultstatus heeft verworven. Hetzelfde geldt voor de eerste remzone van de proef, waar men de grommende motoren al van ver hoort aankomen. Wat de nieuwe proef van Vaux-et-Borset betreft, op het grondgebied van Villers-le-Bouillet, die begint aan de rotonde in het dorp van Warnant-Dreye (met de Porsches zorgt dat gegarandeerd voor – een absoluut veilig – spektakel!), waarna een ietwat Haspengouws tracé van bijna 10 kilometer volgt.”

Andere nieuwigheid op deze proef: het gebruik van twee ‘slow zones’, die de deelnemers strikt zullen moeten respecteren. Het is een bekend concept uit de regularity, maar voor snelheidswedstrijden is dit nieuw. “Hoewel sommige deelnemers er nogal sceptisch tegenover staan, is onze wedstrijd – die voor geen enkel kampioenschap in aanmerking komt – de ideale gelegenheid om nieuwe concepten voor de toekomst van de rallysport uit te proberen”, stelt project manager Julien Frère. “De deelnemers mogen echter gerust zijn, we zullen ze voldoende briefen over hoe deze slow zones moeten gerespecteerd worden. Later volgt er nog meer communicatie om te vermijden dat het publiek naar deze zones trekt, want veel interessants zal daar niet te zien zijn.”

Een gevarieerd menu dus, voor een parcours van drie lussen van drie proeven, goed voor een totaal van 368,47 km, waarvan 105,51 tegen de klok! De eerste wagens verlaten het startpodium aan de Avenue Delchambre in Hoei op zondag 4 juni om 8 uur, terwijl de finish rond 18u30 doorgaat op de Grand’Place van Hoei. Op dat moment zijn de namen van de ‘beste Porsche-rijders’ in elke categorie gekend, rijders die in ieder geval alle valstrikken en schietgeweren van het uitdagende parcours zullen hebben vermeden. We herinneren er graag nog even aan dat de snelheidsrally open staat voor buitenlandse teams, oldtimers, aangepaste proto’s en moderne GT3’s, terwijl de categorieën VHRS (50 en 60 km/u) en ‘Demo’ open staan voor elke Porsche waarvan de productie voor 31/12/1997 begon. De Britten  Keith Mclvor (Porsche 911 SC) is trouwens de eerste deelnemer van over het Kanaal om zich in te schrijven voor de snelheidsrally. Net zoals vorig jaar kunnen de fans ook helemaal gratis naar de proeven trekken.