Sterrenplateau voor 75 jaar Porsche

Sterrenplateau voor 75 jaar Porsche

De Rally 4 Porsche maakt zich op voor de tweede editie, op zaterdag 3 en zondag 4 juni 2023 in de streek rond Hoei. Net zoals vorig jaar is het belangrijkste doel om Porsche via een waaier aan wedstrijden in de schijnwerpers te zetten – het merk viert dit jaar zijn 75ste verjaardag – maar ook door het publiek overal en bij elk aspect van het evenement te betrekken en er zo één groot en door iedereen gedeeld feest van te maken. Bovendien zullen er ook heel wat bekende Belgische rijders deelnemen, waaronder Bruno Thiry en Didier de Radiguès.

Gemotiveerd door het succes van de eerste editie van vorig jaar steken de organisatoren van de Rally 4 Porsche dit jaar nog een tandje bij. Het gebeuren blijft immers uniek in Europa, want verzamelt vier evenementen onder één vlag: een snelheidsrally, een regularitywedstrijd, een toerrit én een co-drive.
 
DE HELLINGEN VAN HET ZUIDEN
 
Het hoofdkwartier van de Rally 4 Porsche blijft onveranderd. Het evenement speelt zich nog steeds af in de geboortestreek van de Belgische gemotoriseerde sporten, in en rond Hoei. De schitterende Condrozstreek staat bekend voor zijn mooie natuur, zijn glooiend landschap en wegen die heel wat rijplezier opleveren. Dit jaar proeven 200 Porschisten voluit van hun passie door aan deze tweede editie deel te nemen. Dat kan onder andere door zich in te schrijven voor de toerrit, die op zaterdag 3 juni in Hoei vertrekt en een lus van ongeveer 250 km. afwerkt, langs de valleien en de hellingen van het zuiden van het land. Dit parcours, waarbij uiteraard ook enkele adembenemende stopplaatsen horen, biedt de deelnemers ook de kans te lunchen in het hartje van de vliegbasis van Saint-Hubert of tijdens het vieruurtje van een koffie te nippen in de tuinen van het magnifieke Château de Vêves. ’s Avonds kunnen de deelnemers bij een gezellige barbecue dan al hun ervaringen met elkaar delen, in een gezellige en ontspannen sfeer.
 
Ander kenmerk van dit veelzijdig evenement is de aanwezigheid van nogal wat bekende mensen. Vorig jaar luisterde Jacky Ickx de eerste editie op met zijn aanwezigheid, en de editie 2023 zal daar niet hoeven voor onder te doen. Bij de aanwezigen immers enkele gerenommeerde rijders, zoals Bruno Thiry, Didier de Radiguès of nog Pascal Gaban. Hoewel de Rally 4 Porsche alle fans van het Duitse merk verenigt, staat het evenement wel open voor het grote publiek, dat op zondag – gratis! – aan het podium wordt verwacht om er ongebreideld van de unieke sfeer te genieten. Uiteraard werd alles tot in de puntjes voorzien om alle liefhebbers van bloedmooie machines gepast te ontvangen. Niet alleen prijkt er op de Grand-Place van Hoei een start- en finishpodium voor alle deelnemers, er is ook voldoende gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen. Noteer ook nog dat de prijsuitreiking op zondag 4 juni doorgaat, om 20u30.

REGULARITY EN SNELHEIDSRALLY’S

Na de toerrit van zaterdag is het op zondag tijd voor de getimede wedstrijden. Voor de VHRS regularity wedstrijd hebben een tiental deelnemers zich gemeld, om te proberen in één van de twee categorieën – 50 km/u of 65 km/u gemiddeld – te zegevieren. Er staan trouwens twee van de grootste specialisten aan de start: Yves Deflandre neemt voor de eerste keer deel, terwijl Jacques Evrard bij zijn tweede deelname zal proberen om zijn kleine foutje van vorig jaar te laten vergeten. Didier Gathy, winnaar in 2022, verkoos om dit keer in het rechterzitje plaats te nemen, naast Tony Kevers. Het wordt in VHRS65 in ieder geval een spannende strijd om de zege!

Ook naar de snelheidsrally wordt erg uitgekeken! Het belooft dan ook een boeiende wedstrijd te worden. Het startveld wordt in drie divisies onderverdeeld: de “classic” historic Porsches, de “aangepaste (modified)” historics, en de “moderne” bolides. Voor de definitieve deelnemerslijst² wordt het wachten tot zondagochtend, maar men kan zich nu al aan enkele mooie duels verwachten. In de “moderne” categorie verdedigt Andy Lefevere (997 GT3) zijn titel,  hoewel hij tegenover vijf andere GT3’s nog altijd de favorietenrol krijgt toegespeeld. Bij de “classic” wil ook Émile Tollet er twee op een rij van maken, maar hij zou een tegenstander van formaat kunnen krijgen: Xavier Baugnet bestuurt immers een bolide uit de ateliers van MY Vintage, een wagen die in 2022 door Marc Duez werd bestuurd. In “SR”, de categorie van de “modified” historics, proeft BRC-rijder Cédric Cherain opnieuw van het rijplezier van een vintage Porsche, wat hem meteen tot favoriet maakt. Hij neemt het onder andere op tegen Thibaud Mazuin, winnaar in 2022.

Nieuw dit jaar is de “Demo”-categorie, zonder snelheidsbeperking, waar vader en zoon Vandercam zeker aan hun trekken zullen komen. En dan mogen we zeker het vrouwelijke duo Nathalie Marchetti en  Pauline Denis niet vergeten.

EEN UNIEKE ERVARING ALS CORIJDER
 
De Rally 4 Porsche beschikt onmiskenbaar over een sportieve uitstraling, die zowel door de deelnemers als het publiek gedeeld wordt. Op zaterdag 3 en zondag 4 juni organiseert de Kiwanis Club van Hoei enkele rijdopen, dankzij de medewerking en vrijgevigheid van een twintigtal Porsche-eigenaars. Mits een beperkte financiële bijdrage kunnen bezoekers zo in de Porsches plaatsnemen om als passagier van ritje van een twintigtal kilometer in de streek rond Hoei af te werken. De opbrengsten van deze co-drive gaan naar de vzw “Do-Mi-Si-La-Do-Re”, betrokken bij de ondersteuning van jongvolwassenen met een beperking.
 
Meer dan ooit profileert Rally 4 Porsche zich bij uitstek als het evenement dat tegelijk exclusief is… en door iedereen kan worden gedeeld.