Een eerste editie die om een vervolg vraagt !

Een eerste editie die om een vervolg vraagt !

Meer dan 170 teams namen dit weekend in Hoei deel aan de eerste editie van de Rally 4 Porsche. Mede dankzij het mooie weer een groot en tevens populair succes voor deze viervoudige organisatie die daardoor ook op een mooie toekomst kan rekenen.

Minder dan 9 maanden na de eerste besprekingen zag de Rally 4 Porsche dit weekend het levenslicht. Het resultaat van hard werken voor organisatoren die trots kunnen zijn op hun “baby”. Inderdaad, want van de ongeveer 170 deelnemers die aanwezig waren had iedereen achteraf de intentie om volgend jaar terug te komen! Het moet gezegd dat de Rally 4 Porsche met vier uitvoeringen dan ook iedereen aansprak en allen er dus ook hun gading in lijken gevonden te hebben.

Zaterdagochtend vertrokken 145 Porsches van Hoei naar Stavelot en terug voor een rit van zo’n 260 km die de deelnemers langs prachtige wegen en een tiental kastelen voerde, waaronder dit van “Barvaux en Condroz” speciaal in het oog sprong. Bij hun terugkeer op de overvolle Grote Markt van Hoei, waar Jacky Ickx, de prestigieuze gast van de organisatie, uiterst vriendelijk reageerde op de talloze verzoeken, was iedereen vol lof. Van de jonge Enzo, 11 jaar oud (!), die zijn vader voor het eerst als co-piloot aan boord van een rode Boxster navigeerde tot de « 4 fantastiques » die de cockpit van een hybride Panamera deelden. Naast deze twee Duitse bemanningsleden zeer ervaren op de Nürburgring mogen we bovendien ook “Elise” niet vergeten aan het stuur van de oudste van het veld, een 356 cabriolet uit 1962 : “Het parcours was prachtig, het roadbook perfect en de maaltijd hoogstaand. Kortom een groot succes, we komen zeker terug!»

Bij de deelnemers aan de co-driving – ook op zaterdag en georganiseerd in samenwerking met de Kiwanis van Hoei- waren de commentaren identiek. De verantwoordelijken waren alvast verheugd dat ze de wereld van Porsche konden introduceren aan zo’n vijftig mensen, waaronder heel veel kinderen, die uiteraard erg fier waren. Een activiteit waarvan de winst zal worden geschonken aan de vzw Do-Mi-Si-La-Do-Ré, die zich ontfermt over jongvolwassenen met een handicap!

Op zondag was er -ondanks een beperkt deelnemersveld van dertig teams (maar wat voor auto’s!) voor de snelheidsproef-, hetgeen wel verdubbeld werd via de deelnemers aan de regelmatigheidsproef trouwens ook niets dan lof. Je merkte het vooral aan het aantal mensen die kuierden op de Delchambrelaan, op het Fanielplein in Wanze of die aanwezig waren op de proeven. Zelfs de piloten die daar uiteraard gewend aan zijn, waren verrast…

Sportief gezien waren in de 4/14-klasse – gereserveerd voor moderne auto’s – de vier 911 GT3’s toonaangevend. Andy Lefevere maakte er wel een solotocht van mede omdat Frédéric Delplace, aan het stuur van een minder efficiënte 997 P1, halverwege de race, toen hij op de tweede plaats lag, moest stoppen met een versnellingsbakprobleem. Zo werd Gunther Monnens aan het stuur van een 991, de meest recente van deze groep, eerste runner-up, voor Tuur Vanden Abeele en Xavier Baugnet, die ondanks koppelingsproblemen een geslaagd Porsche-debuut maakte.

Bij de historics kregen we in de categorie PH een duel tussen twee rijders die 40 jaar geleden al een Porsche 911 bestuurden. Via 7 besttijden leek, Marc Duez – net als in zijn hoogdagen onderweg met Willy Lux – op weg naar de overwinning tot een probleem met een haperende gashendel hem tot opgave dwong, waardoor Emile Tollet, die last had van een nukkige transmissie aan het stuur van zijn mooie 911 SC Gr.4 « Beguin replica » won.

Van de zeven wagens die uiteindelijk aan de start kwamen in de klasse PH/SR (voertuigen die niet voldoen aan de oorspronkelijke homologatie) monopoliseerden – tot aan hun opgave – twee teams de strijd door de besttijden onder mekaar te verdelen. Maar respectievelijk door rem-en versnellingsbakproblemen verdwenen Gérard Marcy en Grégoire Munster dan van het toneel. Daardoor erfde Thibaud Mazuin de leiderspositie en ondanks aandringen van Patrick Mylleville bleef dat zo mede omdat deze laatste, tijdens het tweede deel van de wedstrijd door koppelingsproblemen niet meer voluit kon gaan.

In de regularityproef, die op dezelfde kp’s als de snelheidsrally georganiseerd werd, was er in VHRS65 een vrij duidelijke overmacht van de familie Gathy, terwijl ex-bergbeklimmer, Serge Baiwir, meer deed dan zichzelf verdedigen door op de tweede plaats te eindigen. Een overwinning die des te belangrijker was voor Didier en Florent Gathy, aangezien ze twee Raidillon-horloges ter waarde van € 6.000 ontvingen. De prachtige beloning voor de winnaars van de meest vertegenwoordigde categorie ! In de VHRS50-klasse heerste tot aan zijn opgave op het einde van de wedstrijd Michel Van Den Broeck. Hij nam vlot afstand van de familie Marchetti, die zowel de discipline rally als regularity ontdekte, zich kostelijk amuseerde en finaal zelfs een onverwachte overwinning kon vieren !

Laat ons afsluiten ​​met de mededeling dat… de tweede editie van de Rally 4 Porsche gepland staat op 3 en 4 juni 2023. Men zegge het voort !