Néerlandais Porsche

Profiteer van een mooie korting dankzij Duo Drive

U hebt zonder twijfel al zaterdag 1 juni met stip in uw agenda aangeduid. Tijdens dat – hopelijk zomers en zonnig – weekend trekt u samen met ons naar Hoei voor de Saturday Drive, het eerste evenement van de derde editie van de Rally 4 Porsche. 

Er staan die dag zowat 230 kilometer puur rijplezier op het programma, op de mooiste wegen van de Condroz en de Ardennen, samen met enkele gastronomische pauzes en een Garden Barbecue Party om de dag in schoonheid af te sluiten!

Sunday Drive: nog meer plezier

Misschien heeft u ook zin om een tweede dag aan het stuur van uw Porsche in deze mooie streek door te brengen? Dan is de Sunday Drive helemaal voor u!

Op het menu van deze tweede exclusief aan Porsches – van elk type of bouwjaar – voorbehouden toerrit, voorzien op zondag 2 juni, staat een even aantrekkelijk programma… maar dan helemaal anders!

Food Truck Village en sportieve uitstap

De Sunday Drive beschikt uiteraard over een volledig verschillend parcours, met lussen vanuit Hoei goed voor zowat 200 kilometer, maar het leidt u ook langs schitterende landelijke wegen. ’s Middags kan u in ons Food Truck Village de batterijen opnieuw opladen, om helemaal klaar te zijn voor een opwindende namiddaglus.

Want tijdens de Sunday Drive kan u na de middag aan de slag op een privé-circuit, waar u – indien u dat wenst – de paarden (of de watts) van uw bolide de vrije teugels kan geven en u helemaal van de dynamische rijkwaliteiten van uw Porsche kan genieten!

80 € korting dankzij Duo Drive

Omdat u al deelneemt aan de Saturday Drive bieden de organisatoren van de Rally 4 Porsche u met veel plezier een korting van 80 euro per wagen aan indien u voor de Duo Drive formule kiest, en u de Saturday Drive met de Sunday Drive combineert. 

Dit rijkelijk programma, helemaal aan Porsche-liefhebbers voorbehouden, kan u uiteraard delen met gasten of andere passagiers.

Een nieuw evenement op zondag 2 juni 2024!

Twee toerritten. En twee keer meer plezier aan het stuur van uw Porsche. Dat is het menu dat Rally 4 Porsche u tijdens het weekend van 1 en 2 juni aanbiedt.

Op zondag 2 juni, daags na de Saturday Drive van Rally 4 Porsche, komt het team van R4P met een nieuw initiatief op de proppen. De Sunday Drive is een toerrit die exclusief voorbehouden is voor eigenaars van een Porsche, van elk type en elk bouwjaar, oud of nieuw, sportief of tourer, met verbrandingsmotor of elektrisch!

Hoei wordt het epicentrum van de Sunday Drive, die de deelnemers twee lussen met start in de stad aan de Maas aanbiedt, goed voor zowat 200 kilometer op de mooiste wegen van de streek. ‘s Middags kan u aan een Food Truck Village op delicieuze manier de batterijen opladen, vooraleer aan een boeiende namiddag te beginnen.

Want als kers op de taart biedt de Sunday Drive u ook een ritje op een geprivatiseerd terrein, waar er voluit van de aangeboren dynamische eigenschappen van een Porsche en de daaruit voortkomende prestaties kan worden geproefd. En voor één keer hoeft de wegcode niet te worden gerespecteerd. Maximum rijplezier gegarandeerd!

De Sunday Drive van Rally 4 Porsche eindigt met een doortocht op één van de mooiste pleinen van Wallonië, in Hoei, voor u aan de Kiosk van een welverdiend glaasje champagne kan genieten.

Dit rijke programma, exclusief voorbehouden aan alle Porsche-liefhebbers, kan vanzelfsprekend met één of twee passagier(s) worden gedeeld. Uiteraard kan u ook genieten van bijzondere voorwaarden indien de Saturday Drive en de Sunday Drive wil combineren…

Saturday Drive: een Rondrit om van te smullen op zaterdag 1 juni 2024!

Tijdens het eerste weekend van juni leeft de regio in en rond Hoei volgens het ritme van edele motorgeluiden. De derde editie van de Rally 4 Porsche wordt op zaterdag 1 juni aan de oevers van de Maas op gang getrokken met een Saturday Drive van ongeveer 230 km, die de deelnemers langs de mooiste wegen van de Condroz en de Ardennen zal leiden. Op het menu: veel rij- en kijkplezier, maar ook de smaakpapillen zullen er plezier aan beleven… 

In oktober 2022 namen zowat 150 teams de start van de allereerste editie van de Rally 4 Porsche rondrit. In juni 2023 konden niet minder dan 235 Porschisten-duo’s hun hartje ophalen tijdens de tweede versie van wat voor de liefhebbers van het merk uit Stuttgart nu al een onmisbare afspraak is geworden. Aan de vooravond van het nieuwe jaar geeft het team van R4P de Porsche-fans nu al rendez-vous tijdens het eerste weekend van juni. Het eerste luik van het menu 2024 – dat met andere evenementen nog ruim zal worden uitgebreid – is de Saturday Drive, een rondrit in het kader van Rally 4 Porsche die door de voorjaarssfeer even aangenaam als… lekker wordt!

“Gezien het succes van de eerste twee edities en – vooral – de positieve return van de deelnemers aan onze rondrit in het kader van de Rally 4 Porsche in juni van dit jaar besloten we om op dezelfde weg verder te gaan. Daarom bieden we de Porsche-liefhebbers opnieuw een ontzettend gezellig evenement aan”, stelt Yves Matton, speerpunt van het R4P-team. “Het eerste evenement dat we voor 2024 willen aankondigen is de Saturday Drive van de Rally 4 Porsche. Die leidt de deelnemers niet alleen langs de mooiste wegen van de Condroz, maar ook van Wallonië, want we werken ook een grote lus in de Ardennen af. Zoals de traditie het wil zijn er ook gastronomische pauzes gepland. Om de dag in alle schoonheid af te sluiten organiseren we een Garden Barbecue Party, in een uniek kader.”

De Saturday Drive van de Rally 4 Porsche is een toeristische rondrit op openbare weg en is voorbehouden alle Porsche-modellen, van welke jaargang dan ook. De stad Hoei is opnieuw de plek van start en finish, met een podium in het hartje van de stad aan de oevers van de Maas. De Rondrit, zowat 230 kilometer lang, leidt de deelnemers tot diep in de Ardennen, met een landelijke en gastronomische tussenstop halverwege. Aan het eind van de dag kunnen deelnemers en gasten van de Rally 4 Porsche genieten van een barbecue die de dag in een muzikale en feestelijke sfeer zal afsluiten.

De inschrijvingen voor de Saturday Drive worden op vrijdag 22 december om 12 uur geopend. Dat gebeurt op de website R4P.be via het nieuwe online platform R4CE.cloud. In afwachting kan u al een kijkje nemen in de R4P Shop, die nu al geopend is. De ideale plek om een cadeaubon voor een deelname aan de rondrit van Rally 4 Porsche of voor de afsluitende BBQ van de Saturday Drive voor onder de kerstboom te vinden! Opgelet, het aantal plaatsen voor de Saturday Drive is beperkt tot 180!

Goed nieuws voor zij die zich op zaterdag niet kunnen vrijmaken: op zondag 2 juni wordt er ook een Sunday Drive, volgens een heel andere formule, georganiseerd. Binnenkort vertellen we u meer over dat tweede evenement…

Een tweede editie om te bevestigen!

Afgelopen weekend was het weer stralend boven Hoei en zijn omgeving. Het perfecte decor voor de viering van het 75-jarig bestaan van het merk uit Zuffenhausen. De Rally 4 Porsche 2023 bewees opnieuw, met zijn vier afzonderlijke en verschillende luiken, hoe gepassioneerd de liefhebbers van Porsche zijn. Het evenement zette de waarden die het merk hoog in het vaandel draagt nog eens extra in de kijker.

DE SPORT… OP DE EERSTE PLAATS

De Rally 4 Porsche draait in de eerste plaats om de rally en dat werd eens te meer gewaardeerd door de enthousiaste fans, zowel in het zonnige centrum van Hoei als langs de klassementsproeven, waar de actie te beleven was. Op zondag ging het om snelheid, met de tenoren in hun Porsches 911, de GT3, even beroemd om zijn vermogen als om zijn schitterende motorsound. Op de oevers van de Maas, zowel ten noorden als ten zuiden, bleek Andy Lefevere de snelste, net zoals in 2022. De strijd voor de tweede podiumplaats was wel erg spannend tussen Johan Dekens en streekrijder Cédric Hubin. Het hoogstaande duel werd beëindigd met een ex-aequo. Omdat Dekens de snelste was op de eerste proef van de wedstrijd, kreeg hij de zilveren medaille. Brons was er voor Hubin, die tijdens de wedstrijd erg veel progressie maakte. Hij had immers nog nooit gereden met dit type wagen. De Fransman Bertrand Pierrat stond lang op de tweede plaats, maar hij werd in de steek gelaten door de mechaniek van zijn mooie 997 GT3. Tuur Vanden Abeele moest de handdoek in de ring werpen na een sortie op de tweede proef van de dag. Valentin Brahy, die eveneens voor de eerste keer met een Porsche 911 GT3 reed, genoot enorm van de ervaring. Hij strandde uiteindelijk net naast het podium.

Porsches, eerst de 356, daarna de 911, zonder de 914, 944 en 924’s te vergeten, zijn altijd geliefde competitiewagens geweest in allerlei disciplines. De aanwezigheid van een categorie « Historic » was dan ook niet meer dan logisch. De uitermate ervaren Emile Tollet uit Andenne, die al sinds de vorige eeuw met een 911 rijdt, werd in de kopgroep verwacht, maar de versnellingsbak besliste er vroegtijdig een einde aan te maken. Een opgave waar Xavier Baugnet van kon profiteren om voor eigen publiek te schitteren. Hij won de categorie « Prov’ Historic Classic », voorbehouden voor bolides die nog beantwoorden aan hun homologatiefiche van destijds. Een zege met de 911 MY Vintage die vorig jaar was toevertrouwd aan Marc Duez en Willy Lux.

In Prov’ Historic SR, het klassement voorbehouden voor wagens die niet meer helemaal beantwoorden aan hun oorspronkelijke homologatiefiche, noteerden we meer verrassingen. Cédric Cherain, die tot op dat moment de wedstrijd volledig overklaste, liet zich verrassen in de laatste bocht van de allerlaatste proef. De piloot van de August Porsche 911 SC verloor drie minuten, waardoor de overwinning, net als in 2022, naar Thibaud Mazuin ging. William Wilkin, derde, beleefde een erg amusante dag, maar de avond was nog mooier, want hij won bij de lottrekking een schitterend « Raidillon » horloge van de partner van het evenement.

REGULARITY VAN HOOG NIVEAU

In de categorie VHRS, voor « Véhicule de Régularité Sportive » (sportieve regelmatigheid), die op hetzelfde parcours reden als de zogenaamde snelheidsrally, draaide het allemaal om het strikt respecteren van de opgelegde gemiddelde snelheid, zorgvuldig bepaald door de organisator. De wedstrijd werd gewonnen door een van de toppers in deze discipline. Yves Deflandre, een meester in deze specialiteit, met een reputatie die tot ver buiten onze landsgrenzen reikt, genoot van zijn eerste deelname: « Door een samenloop van data kon ik in 2022 niet van de partij zijn op de eerste editie. Maar, ik ben heel blij met deze overwinning in de tweede editie. Ik was onder de indruk van de kwaliteit van de organisatie en ik zal zeker reclame maken voor dit evenement op de andere wedstrijden in binnen- en buitenland waar ik aan de start kom. De Franse specialisten van de regelmatigheidsrally’s moeten deze wegen zeker eens komen ontdekken. Ik daag hen uit om volgend jaar aan de start te komen. »

Jacques Evrard en Tony Kevers vervolledigden het podium. Eerstgenoemde, genavigeerd door de winnaar van 2022, Didier Gathy, kon zich troosten met de overwinning in de klasse voorbehouden voor wagens met een motor van -2000cc. Bruno Théry, die recent zijn debuut maakte in dit soort competitie, strandde net naast het podium. Hij bezorgde zijn Franse navigatrice Stéphanie Maurand wel de beker van de eerste Dame.

VOORAL PASSIE

Maar naast het puur sportieve luik van het evenement, is het toch vooral de uitzonderlijke sfeer en gezelligheid van het evenement gewijd aan Porsche dat charmeert, met zijn rondrit, de codriving voor een goed doel en de gezellige feestavond om het jubileum van het Duitse merk te vieren. Een grote familie gepassioneerden, een kransje echte liefhebbers van een merk die zich verenigen langs de Maas om onder een stralende zon een prachtige rit te maken naar de hoogvlaktes van de Ardennen en het plateau van Sint-Hubert, waar het pittoreske vliegveld het theater was van een halte. Er werd genoten van een smakelijk en kameraadschappelijk, rijkelijk ontbijt. De rit van de Rally 4 Porsche telde maar liefst 210 wagens, twee keer zoveel lachende gezichten, een veilig en verzorgd parcours met ontelbare mooie bochten en natuurlijk Porsches van alle leeftijden en tijdperken, van de zeldzame en exotische 959 en 356 Pre A… En natuurlijk de 911 GT3, GT3 RS, GT3 Touring, GT2 en nog heel wat andere modellen.

De toerrit van de « R4P » was de ideale gelegenheid om de passie te delen, om te verbroederen en menselijke warmte te delen met zij die minder geluk hebben. In samenwerking met Porsche België, werden 2 jongeren die verblijven in het opvanghuis « Au Clair Matin » in Latinne, een opvang voor kinderen en jongeren van gezinnen die in een moeilijke situatie zitten, uitgenodigd om deel te nemen aan de rondrit en om een onvergetelijke dag vol emoties mee te maken. En daarnaast was er nog de codriving voor het goede doel, georganiseerd door Kiwanis ten voordele van de vzw Do-Mi-Si-La-Do-Re.

De Rally 4 Porsche 2023 zette ook het jubileum voor drie kwart eeuw van het merk in de kijker. Voor de gelegenheid vierden 600 genodigden uit alle hoeken van het land deze verjaardag op een gezellige party tot in de vroege uurtjes. De beste manier om aan het volgende kwart van zijn eerste eeuw te beginnen.

Sterrenplateau voor 75 jaar Porsche

De Rally 4 Porsche maakt zich op voor de tweede editie, op zaterdag 3 en zondag 4 juni 2023 in de streek rond Hoei. Net zoals vorig jaar is het belangrijkste doel om Porsche via een waaier aan wedstrijden in de schijnwerpers te zetten – het merk viert dit jaar zijn 75ste verjaardag – maar ook door het publiek overal en bij elk aspect van het evenement te betrekken en er zo één groot en door iedereen gedeeld feest van te maken. Bovendien zullen er ook heel wat bekende Belgische rijders deelnemen, waaronder Bruno Thiry en Didier de Radiguès.

Gemotiveerd door het succes van de eerste editie van vorig jaar steken de organisatoren van de Rally 4 Porsche dit jaar nog een tandje bij. Het gebeuren blijft immers uniek in Europa, want verzamelt vier evenementen onder één vlag: een snelheidsrally, een regularitywedstrijd, een toerrit én een co-drive.
 
DE HELLINGEN VAN HET ZUIDEN
 
Het hoofdkwartier van de Rally 4 Porsche blijft onveranderd. Het evenement speelt zich nog steeds af in de geboortestreek van de Belgische gemotoriseerde sporten, in en rond Hoei. De schitterende Condrozstreek staat bekend voor zijn mooie natuur, zijn glooiend landschap en wegen die heel wat rijplezier opleveren. Dit jaar proeven 200 Porschisten voluit van hun passie door aan deze tweede editie deel te nemen. Dat kan onder andere door zich in te schrijven voor de toerrit, die op zaterdag 3 juni in Hoei vertrekt en een lus van ongeveer 250 km. afwerkt, langs de valleien en de hellingen van het zuiden van het land. Dit parcours, waarbij uiteraard ook enkele adembenemende stopplaatsen horen, biedt de deelnemers ook de kans te lunchen in het hartje van de vliegbasis van Saint-Hubert of tijdens het vieruurtje van een koffie te nippen in de tuinen van het magnifieke Château de Vêves. ’s Avonds kunnen de deelnemers bij een gezellige barbecue dan al hun ervaringen met elkaar delen, in een gezellige en ontspannen sfeer.
 
Ander kenmerk van dit veelzijdig evenement is de aanwezigheid van nogal wat bekende mensen. Vorig jaar luisterde Jacky Ickx de eerste editie op met zijn aanwezigheid, en de editie 2023 zal daar niet hoeven voor onder te doen. Bij de aanwezigen immers enkele gerenommeerde rijders, zoals Bruno Thiry, Didier de Radiguès of nog Pascal Gaban. Hoewel de Rally 4 Porsche alle fans van het Duitse merk verenigt, staat het evenement wel open voor het grote publiek, dat op zondag – gratis! – aan het podium wordt verwacht om er ongebreideld van de unieke sfeer te genieten. Uiteraard werd alles tot in de puntjes voorzien om alle liefhebbers van bloedmooie machines gepast te ontvangen. Niet alleen prijkt er op de Grand-Place van Hoei een start- en finishpodium voor alle deelnemers, er is ook voldoende gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen. Noteer ook nog dat de prijsuitreiking op zondag 4 juni doorgaat, om 20u30.

REGULARITY EN SNELHEIDSRALLY’S

Na de toerrit van zaterdag is het op zondag tijd voor de getimede wedstrijden. Voor de VHRS regularity wedstrijd hebben een tiental deelnemers zich gemeld, om te proberen in één van de twee categorieën – 50 km/u of 65 km/u gemiddeld – te zegevieren. Er staan trouwens twee van de grootste specialisten aan de start: Yves Deflandre neemt voor de eerste keer deel, terwijl Jacques Evrard bij zijn tweede deelname zal proberen om zijn kleine foutje van vorig jaar te laten vergeten. Didier Gathy, winnaar in 2022, verkoos om dit keer in het rechterzitje plaats te nemen, naast Tony Kevers. Het wordt in VHRS65 in ieder geval een spannende strijd om de zege!

Ook naar de snelheidsrally wordt erg uitgekeken! Het belooft dan ook een boeiende wedstrijd te worden. Het startveld wordt in drie divisies onderverdeeld: de “classic” historic Porsches, de “aangepaste (modified)” historics, en de “moderne” bolides. Voor de definitieve deelnemerslijst² wordt het wachten tot zondagochtend, maar men kan zich nu al aan enkele mooie duels verwachten. In de “moderne” categorie verdedigt Andy Lefevere (997 GT3) zijn titel,  hoewel hij tegenover vijf andere GT3’s nog altijd de favorietenrol krijgt toegespeeld. Bij de “classic” wil ook Émile Tollet er twee op een rij van maken, maar hij zou een tegenstander van formaat kunnen krijgen: Xavier Baugnet bestuurt immers een bolide uit de ateliers van MY Vintage, een wagen die in 2022 door Marc Duez werd bestuurd. In “SR”, de categorie van de “modified” historics, proeft BRC-rijder Cédric Cherain opnieuw van het rijplezier van een vintage Porsche, wat hem meteen tot favoriet maakt. Hij neemt het onder andere op tegen Thibaud Mazuin, winnaar in 2022.

Nieuw dit jaar is de “Demo”-categorie, zonder snelheidsbeperking, waar vader en zoon Vandercam zeker aan hun trekken zullen komen. En dan mogen we zeker het vrouwelijke duo Nathalie Marchetti en  Pauline Denis niet vergeten.

EEN UNIEKE ERVARING ALS CORIJDER
 
De Rally 4 Porsche beschikt onmiskenbaar over een sportieve uitstraling, die zowel door de deelnemers als het publiek gedeeld wordt. Op zaterdag 3 en zondag 4 juni organiseert de Kiwanis Club van Hoei enkele rijdopen, dankzij de medewerking en vrijgevigheid van een twintigtal Porsche-eigenaars. Mits een beperkte financiële bijdrage kunnen bezoekers zo in de Porsches plaatsnemen om als passagier van ritje van een twintigtal kilometer in de streek rond Hoei af te werken. De opbrengsten van deze co-drive gaan naar de vzw “Do-Mi-Si-La-Do-Re”, betrokken bij de ondersteuning van jongvolwassenen met een beperking.
 
Meer dan ooit profileert Rally 4 Porsche zich bij uitstek als het evenement dat tegelijk exclusief is… en door iedereen kan worden gedeeld.

« Neutral Zone » ES Vaux-et-Borset

Ter gelegenheid van deze Rally 4 Porsche 2023 is een ‘neutrale zone’ ingericht op de klassementsproef van Vaux-et-Borset (EC 3/6/9). Deze neutrale zone bevindt zich in de buurt van de plaatselijke school van Vaux-et-Borset en de Joseph Durbuystraat, d.w.z. net voor punt 11 en tot aan punt 12 op de kaart.

Op dit gedeelte van de klassementsproef van ongeveer 500m rijden de deelnemers in een verbindingssector. Zij worden niet meer gecrhronometreerd en mogen de maximumsnelheid van 50 km/u niet overschrijden. 

Er zal dus helemaal geen spectakel te zien zijn op dit punt, dat strikt gesloten is voor het publiek. « Hoewel het principe sommige deelnemers misschien sceptisch maakt, moet ons evenement, dat voor geen enkel kampioenschap telt, een laboratorium zijn voor nieuwe ideeën over de toekomstige organisatie van wegsportwedstrijden », legt Julien Frère, de projectleider, uit.Het adagium « doorlopen, er is niets te zien » zal in dit geval relevanter zijn dan ooit. Vrienden toeschouwers, hartelijk dank om deze zone te vermijden, teneinde teleurstelling te voorkomen. 

Licht op groen voor de Rally 4 Porsche!

Op minder dan twee maanden voor het evenement kunnen zij die staan te popelen van ongeduld zich nu ook inschrijven voor de snelheids- en regularityproeven van de Rally 4 Porsche, die op 3 en 4 juni in Hoei plaatsvindt. Hoog tijd dus om een tipje van de sluier over het parcours te lichten.

De Rally 4 Porsche was in oktober 2022 een nieuwkomer in rallyland, en maakte meteen indruk op volgers en deelnemers. Deze laatste groep wordt voor de tweede editie trouwens nog talrijker, want het evenement werd naar een gunstiger datum in de zomer verschoven en is nu gepland voor het eerste weekend van juni. Ondertussen zijn ook al enkele grote namen op de deelnemerslijst bekend. Naast de eerder aangekondigde Robert Droogmans zijn de drie laureaten van de snelheidsrally van vorig jaar – Emile Tollet (“Classic”), Thibaud Mazuin (“SR/modified”) en Andy Lefevere (“Modern”) – nu al zeker van de partij om de concurrentie stevig weerwerk te bieden.

In de regularityrally, met het “ASAF Regularity VHRS”-label, worden twee gemiddelde snelheden gehanteerd (50 of 65 km/u). Bij de eerste inschrijvers noteren we onder andere Jacques Evrard en Yves Deflandre, terwijl ook Didier Gathy nog naarstig op zoek is naar een bolide die hem kan toelaten zijn naam een tweede keer op het palmares te schrijven.

Nog meer dan het sportieve aspect, waaraan het « R4P »-team geleid door Yves Matton en Jean-Marc Fortin nog steeds hard aan het werk is, is het vooral de voldoening een compleet parcours te kunnen aanbieden die de boventoon voert: “We kunnen nooit voldoende de gemeentes Hoei, Clavier en Somme-Leuze bedanken, voor het vertrouwen dat ze in ons hebben gesteld. Beter nog, we verwelkomen ook het enthousiasme en de dynamiek van het gemeentebestuur van Villers-le-Bouillet, dat besloten heeft in hun voetsporen te treden. De ontvangst die we daar kregen overtrof onze stoutste verwachtingen. Naast een klassementsproef organiseren we er ook een regroup, vlak aan het stadhuis”, aldus Yves Matton.

Wegens de relatief korte periode tussen de eerste twee edities heeft het parcours geen hele grote wijzigingen ondergaan. “We hebben inderdaad besloten om de twee proeven die in 2022 zeer in de smaak vielen, Moulin de Solières en Clavier, ongewijzigd te laten”, stelt  Stéphane Lhonnay, verantwoordelijk voor het parcours en de veiligheid. “Laatstgenoemde proef werd door de rijders zeer geapprecieerd, zeker door de lengte en het uitdagende karakter, terwijl in Solières de ontzettend spectaculaire doortocht op het onverhard van de parking van de beroemde Molen al bijna een cultstatus heeft verworven. Hetzelfde geldt voor de eerste remzone van de proef, waar men de grommende motoren al van ver hoort aankomen. Wat de nieuwe proef van Vaux-et-Borset betreft, op het grondgebied van Villers-le-Bouillet, die begint aan de rotonde in het dorp van Warnant-Dreye (met de Porsches zorgt dat gegarandeerd voor – een absoluut veilig – spektakel!), waarna een ietwat Haspengouws tracé van bijna 10 kilometer volgt.”

Andere nieuwigheid op deze proef: het gebruik van twee ‘slow zones’, die de deelnemers strikt zullen moeten respecteren. Het is een bekend concept uit de regularity, maar voor snelheidswedstrijden is dit nieuw. “Hoewel sommige deelnemers er nogal sceptisch tegenover staan, is onze wedstrijd – die voor geen enkel kampioenschap in aanmerking komt – de ideale gelegenheid om nieuwe concepten voor de toekomst van de rallysport uit te proberen”, stelt project manager Julien Frère. “De deelnemers mogen echter gerust zijn, we zullen ze voldoende briefen over hoe deze slow zones moeten gerespecteerd worden. Later volgt er nog meer communicatie om te vermijden dat het publiek naar deze zones trekt, want veel interessants zal daar niet te zien zijn.”

Een gevarieerd menu dus, voor een parcours van drie lussen van drie proeven, goed voor een totaal van 368,47 km, waarvan 105,51 tegen de klok! De eerste wagens verlaten het startpodium aan de Avenue Delchambre in Hoei op zondag 4 juni om 8 uur, terwijl de finish rond 18u30 doorgaat op de Grand’Place van Hoei. Op dat moment zijn de namen van de ‘beste Porsche-rijders’ in elke categorie gekend, rijders die in ieder geval alle valstrikken en schietgeweren van het uitdagende parcours zullen hebben vermeden. We herinneren er graag nog even aan dat de snelheidsrally open staat voor buitenlandse teams, oldtimers, aangepaste proto’s en moderne GT3’s, terwijl de categorieën VHRS (50 en 60 km/u) en ‘Demo’ open staan voor elke Porsche waarvan de productie voor 31/12/1997 begon. De Britten  Keith Mclvor (Porsche 911 SC) is trouwens de eerste deelnemer van over het Kanaal om zich in te schrijven voor de snelheidsrally. Net zoals vorig jaar kunnen de fans ook helemaal gratis naar de proeven trekken.

Een tweede 100% Porsche weekend

  • Een datum aan de vooravond van de zomer
  • Een uitzonderlijk evenement om 75 jaar Porsche en 60 jaar 911 te vieren
  • Vier evenementen in één weekend
  • Toegankelijk voor alle Porsches, zonder uitzondering

Na een eerste editie die de herfst van 2022 kleur gaf, verhuist de Rally 4 Porsche naar de lente van 2023, op 3 en 4 juni, tot groot genoegen van de eigenaars, rijders en liefhebbers wiens hart klopt voor de bolides van het merk uit Stuttgart. Net als vorig jaar, zal iedereen zijn gading vinden in het aanbod. Spektakel verzekerd!

In 2022 verraste de Rally 4 Porsche de autosportwereld in België met een evenement met een onuitgegeven format. Dat evenement krijgt een vervolg in de lente. Een weekend in het teken van auto’s, maar zoals de naam doet vermoeden wordt voluit de kaart van één merk getrokken, zonder beperkingen. Integendeel. Enerzijds draait het weekend rond vier evenementen: een snelheidsrally, een sportieve regelmatigheidsrally, een toeristische rondrit en een codriving voor een goed doel. Anderzijds richt de Rally 4 Porsche zich tot iedereen die dezelfde passie voor het merk deelt. Een merk dat in 2023 zijn 75-jarig bestaan viert, samen met het 60-jarig jubileum van de 911. Vandaar dat het evenement toegankelijk is voor alle wagens met het logo van Porsche, ongeacht of ze 4, 6, 8 of 10 cilinders hebben, of de motor vooraan, centraal of achterin ligt, of het een coupé, cabrio, sedan of een SUV betreft, historisch of eigentijds.

In het hart van de stad aan de Maas

Yves Matton, zelf een fervent Porschist, de initiatiefnemer van en drijvende kracht achter het project, bijgestaan door zijn kameraad Jean-Marc Fortin, motiveert de organisatie van deze tweede editie: « De eerste editie was op meerdere vlakken uitzonderlijk. We slaagden erin om 179 Porsches te verzamelen, naast minstens het dubbele aantal Porschisten, hun entourage, fans van het merk en een van zijn belangrijkste wereldwijde ambassadeurs, Jacky Ickx. Het tijdstip, in het begin van de herfst, bleek echter niet gunstig. De kalender was na covid bijzonder overladen en we zaten amper enkele weken voor een ander grote autosportwedstrijd in de regio. Toch was de eerste editie een succes. Nog eens het bewijs dat België een land is van autoliefhebbers en dat Porsche hen nauw aan het hart ligt. »

Net als vorig jaar zal het zenuwcentrum van de Rally 4 Porsche zich bevinden in het centrum van de stad Hoei. De stad aan de oevers van de Maas zal het decor vormen van de verschillende luiken van dit schitterende evenement. « We hebben opnieuw het geluk te kunnen rekenen op de steun van de stad Hoei en van de overheden van de omliggende arrondissementen. Niet alleen openen ze de deuren naar een prachtig kader, beladen met veel historie in de autosport, maar het geeft ons ook de kans om elk van de 4 evenementen van deze Rally 4 Porsche persoonlijkheid en karakter te geven. We kunnen de deelnemers, maar ook de toeschouwers, uitdagende, selectieve en veilige parcours aanbieden. »

Zonder beperkingen

Het format van het weekend onderscheidt zich van de andere activiteiten die traditioneel worden aangeboden aan Porschisten, maar het biedt ook mogelijkheden om de gemeenschappelijke interesses van iedereen te verenigen en bruggen te bouwen tussen hun passies, verduidelijkt Yves Matton, voormalig directeur rally bij de FIA: « We presenteren een evenement waarin iedereen zijn gading kan vinden, deel kan nemen en/of andere luiken van het weekend kan bijwonen. We proberen overlappingen van de verschillende activiteiten zoveel mogelijk te vermijden. Op dit moment zijn nog niet alle details van het programma gekend, maar we kunnen al bevestigen dat de gezellige en ontspannen toeristische rondrit op zaterdag verreden zal worden, volgens een nieuwe ‘all in’ formule. Op zondag worden de puur sportieve wedstrijden verreden, te weten de snelheidsrally en de sportieve regelmatigheidswedstrijd, twee disciplines waarin verschillende modellen van Porsche regelmatig schitteren, zowel in België als in het buitenland. We behouden ook een categorie ‘Demo’ voor wie zich eens wil amuseren op een afgesloten en beveiligd parcours, zelfs met een seriewagen, al moet die wel gebouwd zijn voor 1996.  En verder is er de codriving voor een goed doel, toegankelijk voor het brede publiek. Iedereen krijgt de kans om eens mee te rijden als passagier in een Porsche. »

Het is nog te vroeg om elk luik van dit Porsche-weekend in Hoei in detail te bespreken, maar we kunnen wel meegeven dat de inschrijvingen geopend zijn vanaf 22 februari. De snelheidsrally, waarin we de drie Musketiers in actie zullen zien, onder andere met Robert Droogmans opnieuw aan het stuur van een 911, zal tussen de 110 km en 120 km aan klassementsproeven tellen rond Hoei. De snelheidsrally verwelkomt buitenlandse teams, oldtimers, verbeterde proto’s en moderne GT3’s, naast een categorie « Demo » die toegankelijk is voor elke Porsche van voor 1996. De regelmatigheidsrally, onder het label VHRS (véhicules historiques de régularité sportive), zal hetzelfde parcours gebruiken, maar met gemiddelde snelheden van 50 en 65 km/h. De wedstrijd wordt uitgestippeld door een echte specialist van deze discipline, Yves Noelanders. De rondrit, op de openbare weg en met strikt respect voor de wegcode, voert de Porschisten naar de mooiste plekjes in Wallonië, via de meest pittoreske baantjes, met ‘s middags een culinaire halte. De codriving voor het goede doel wordt in de regio van Hoei georganiseerd. Nog een laatste verduidelijking: de snelheids- en regelmatigheidsrally worden afgesloten met de uitreiking van een kwalitatieve, bijzondere prijs die nauw verbonden is met het thema van de categorie. 

Een eerste editie die om een vervolg vraagt !

Meer dan 170 teams namen dit weekend in Hoei deel aan de eerste editie van de Rally 4 Porsche. Mede dankzij het mooie weer een groot en tevens populair succes voor deze viervoudige organisatie die daardoor ook op een mooie toekomst kan rekenen.

Minder dan 9 maanden na de eerste besprekingen zag de Rally 4 Porsche dit weekend het levenslicht. Het resultaat van hard werken voor organisatoren die trots kunnen zijn op hun “baby”. Inderdaad, want van de ongeveer 170 deelnemers die aanwezig waren had iedereen achteraf de intentie om volgend jaar terug te komen! Het moet gezegd dat de Rally 4 Porsche met vier uitvoeringen dan ook iedereen aansprak en allen er dus ook hun gading in lijken gevonden te hebben.

Zaterdagochtend vertrokken 145 Porsches van Hoei naar Stavelot en terug voor een rit van zo’n 260 km die de deelnemers langs prachtige wegen en een tiental kastelen voerde, waaronder dit van “Barvaux en Condroz” speciaal in het oog sprong. Bij hun terugkeer op de overvolle Grote Markt van Hoei, waar Jacky Ickx, de prestigieuze gast van de organisatie, uiterst vriendelijk reageerde op de talloze verzoeken, was iedereen vol lof. Van de jonge Enzo, 11 jaar oud (!), die zijn vader voor het eerst als co-piloot aan boord van een rode Boxster navigeerde tot de « 4 fantastiques » die de cockpit van een hybride Panamera deelden. Naast deze twee Duitse bemanningsleden zeer ervaren op de Nürburgring mogen we bovendien ook “Elise” niet vergeten aan het stuur van de oudste van het veld, een 356 cabriolet uit 1962 : “Het parcours was prachtig, het roadbook perfect en de maaltijd hoogstaand. Kortom een groot succes, we komen zeker terug!»

Bij de deelnemers aan de co-driving – ook op zaterdag en georganiseerd in samenwerking met de Kiwanis van Hoei- waren de commentaren identiek. De verantwoordelijken waren alvast verheugd dat ze de wereld van Porsche konden introduceren aan zo’n vijftig mensen, waaronder heel veel kinderen, die uiteraard erg fier waren. Een activiteit waarvan de winst zal worden geschonken aan de vzw Do-Mi-Si-La-Do-Ré, die zich ontfermt over jongvolwassenen met een handicap!

Op zondag was er -ondanks een beperkt deelnemersveld van dertig teams (maar wat voor auto’s!) voor de snelheidsproef-, hetgeen wel verdubbeld werd via de deelnemers aan de regelmatigheidsproef trouwens ook niets dan lof. Je merkte het vooral aan het aantal mensen die kuierden op de Delchambrelaan, op het Fanielplein in Wanze of die aanwezig waren op de proeven. Zelfs de piloten die daar uiteraard gewend aan zijn, waren verrast…

Sportief gezien waren in de 4/14-klasse – gereserveerd voor moderne auto’s – de vier 911 GT3’s toonaangevend. Andy Lefevere maakte er wel een solotocht van mede omdat Frédéric Delplace, aan het stuur van een minder efficiënte 997 P1, halverwege de race, toen hij op de tweede plaats lag, moest stoppen met een versnellingsbakprobleem. Zo werd Gunther Monnens aan het stuur van een 991, de meest recente van deze groep, eerste runner-up, voor Tuur Vanden Abeele en Xavier Baugnet, die ondanks koppelingsproblemen een geslaagd Porsche-debuut maakte.

Bij de historics kregen we in de categorie PH een duel tussen twee rijders die 40 jaar geleden al een Porsche 911 bestuurden. Via 7 besttijden leek, Marc Duez – net als in zijn hoogdagen onderweg met Willy Lux – op weg naar de overwinning tot een probleem met een haperende gashendel hem tot opgave dwong, waardoor Emile Tollet, die last had van een nukkige transmissie aan het stuur van zijn mooie 911 SC Gr.4 « Beguin replica » won.

Van de zeven wagens die uiteindelijk aan de start kwamen in de klasse PH/SR (voertuigen die niet voldoen aan de oorspronkelijke homologatie) monopoliseerden – tot aan hun opgave – twee teams de strijd door de besttijden onder mekaar te verdelen. Maar respectievelijk door rem-en versnellingsbakproblemen verdwenen Gérard Marcy en Grégoire Munster dan van het toneel. Daardoor erfde Thibaud Mazuin de leiderspositie en ondanks aandringen van Patrick Mylleville bleef dat zo mede omdat deze laatste, tijdens het tweede deel van de wedstrijd door koppelingsproblemen niet meer voluit kon gaan.

In de regularityproef, die op dezelfde kp’s als de snelheidsrally georganiseerd werd, was er in VHRS65 een vrij duidelijke overmacht van de familie Gathy, terwijl ex-bergbeklimmer, Serge Baiwir, meer deed dan zichzelf verdedigen door op de tweede plaats te eindigen. Een overwinning die des te belangrijker was voor Didier en Florent Gathy, aangezien ze twee Raidillon-horloges ter waarde van € 6.000 ontvingen. De prachtige beloning voor de winnaars van de meest vertegenwoordigde categorie ! In de VHRS50-klasse heerste tot aan zijn opgave op het einde van de wedstrijd Michel Van Den Broeck. Hij nam vlot afstand van de familie Marchetti, die zowel de discipline rally als regularity ontdekte, zich kostelijk amuseerde en finaal zelfs een onverwachte overwinning kon vieren !

Laat ons afsluiten ​​met de mededeling dat… de tweede editie van de Rally 4 Porsche gepland staat op 3 en 4 juni 2023. Men zegge het voort !

Dit weekend meer dan 170 Porsches en… Jacky Ickx in Hoei!

De Rally 4 Porsche maakt zich op voor zijn eerste editie, op zaterdag 8 en zondag 9 oktober in Hoei. Een onuitgegeven organisatie, die vier variaties aanbiedt, waardoor niet enkel de ongeveer 170 aanwezige bezitters van een Porsche zich zullen amuseren, maar ook het publiek – voor wie de toegang gratis is ! – zeker zijn gading zal vinden!

Het is ons gelukt ! Na negen maanden zwangerschap is de baby er, klaar om dit weekend zijn eerste stapjes te zetten, als onderdeel van een ongebruikelijk evenement, aangezien het in vier versies beschikbaar is: een snelheidsrally, een regularityproef, een toeristische rit en een co-driving. Door die originaliteit kreeg de Rally 4 Porsche ook de steun van Porsche Import. De aanwezigheid van niemand minder dan Jacky Ickx, de officiële vertegenwoordiger van het Duitse merk, waarmee hij tijdens de 24 uren van Le Mans grootse successen behaalde onderstreept dit ten volle.

Aan de oevers van de Maas, langs de Avenue Delchambre in Hoei, zal de Rally 4 Porsche nu zaterdag beginnen met een rit die de deelnemers naar de abdij van Stavelot leidt, waar  de lunchstop is gepland. Ook een bezoek aan het beroemde circuit van Spa-Francorchamps-museum is voorzien. Op zondag gaat dit event verder met de snelheidsrally en een regularityproef, die beide hetzelfde parkoers zullen afleggen bestaande uit drie specials (Solières, Huccorgne en Clavier) die drie keer gereden worden (vier voor Solières), goed voor in totaal 106 km aan klassementsproeven.

Tegelijk met de rit organiseert men in samenwerking met de Kiwanis van Hoei op zaterdag van 11u00 tot 17u00 ook een co-driving voor een goed doel. Het wordt voor de Porschisten een geweldige kans om hun passie te delen door toeschouwers mee te nemen en hen zo’n twintig kilometer lang van het Porsche-universum te laten proeven. Bovendien zal die belevenis door de wederzijdse vrijgevigheid,  tevens een nobel doel dienen. In dit geval dat van de vzw Do-Mi-Si-La-Do-Re die toezicht houdt op jongvolwassenen met een handicap! We zijn er zeker van dat het grote hart van liefhebbers van mooie auto’s zal bijdragen tot het succes van dit – oh zo essentieel – initiatief.

Wat de deelnemers aan de snelheidsrally betreft, verwachten we zowel aan de kant van de  moderne GT3’s (geregistreerd in klasse 4/14) als bij de historische 911’s (verdeeld in de klassen PH19 of PH /SR – afhankelijk of ze al dan niet voldoen aan de oorspronkelijke configuratie) enkele ronkende namen en diverse specialisten. Zo o.a. Xavier Baugnet, die het rijden met een Porsche zal ontdekken en het dus moeilijk zal hebben tegenover een formidabel trio uit Vlaanderen, samengesteld uit Gunther Monnens, Andy Lefevere en Tuur Vanden Abeele. Toch nemen ook enkele jongeren talenten zoals Thibaud Mazuin, Grégoire en Charles Munster (de broers zullen het stuur delen van een 911 SC die speciaal is voorbereid voor Afrikaanse rally’s) het op tegen de oudere generatie met o.a. Gérard Marcy, Emile Tollet, William Wilkin, Patrick Milleville en… Marc Duez, die voor de gelegenheid door Willy Lux zal ondersteund worden. Een mooie knipoog en vrij uitzonderlijk, naar hun seizoenen 1981 en 1982 in het Porsche-team.

Naast de Demo-categorie (in vrij tempo, zonder timing), zullen in de regelmatigheidsproef de ervaren Jacques Evrard, Didier Gathy en Marc Delobe het opnemen tegen de lokale helden zoals Francis Lacroix en Paul-Henri Fagot. Allemaal – behalve Delobe die met een 944 zou kunnen verrassen –  met een 911 en in VHRS65. Twee andere 911’s zullen het onder mekaar uitmaken in VHRS50.

In elke categorie verwachten we een spannende strijd, al zal finaal één team echt zijn gewicht in goud waard zijn, aangezien de winnende bemanning in de meest bevolkte categorie twee « Raidillon » -horloges zal krijgen ! Een cadeau ter waarde van maar liefst 6.000 € ! We zullen echter moeten wachten tot zondagochtend op de officiële startlijst om te weten welke groep dit voorrecht krijgt ! Let op: bovendien wordt een derde identiek horloge door loting uitgereikt aan één van de geklasseerde (bij)rijders (snelheid of regelmaat) die zondagavond aanwezig zijn tijdens de prijsuitreiking !

Ook als het niet gaat om snelheid of klassementen, zal ook het indrukwekkende deelnemersveld (meer dan 150 teams) dat aan de start van de rit staat, niet minder interessant zijn. Bernard Munster komt immers met een uiterst zeldzame 997 GT3 RS 4 liter. Verder zijn ook ingeschreven: ex-motorcrosser Jean-Claude Laquaye met een zeldzame 911 Carrera 4S “Belgian Legend Edition” (75ste verjaardag van Jacky Ickx) van 2020, de familie Brasseur die erg gehecht is aan paarden (Félix-Marie wordt vergezeld door zijn twee zonen, Pierre-Manuel en Jehan-Félix), andere rallyrijders zoals Chris Debyser, Laurent Molle, Johan Van den Dries, Etienne Monfort, David Cambresier en Denis Borremans (die een zeldzame Boxster RS ​​​​60 Spyder zal presenteren) of de twee Cayman GT4’s van Pascal Loyen en Cédric Levêque. Ook Grégory Cricus mogen we hier niet vergeten aangezien hij de zwarte 996 GT3 van zijn vader Alain – een briljant coureur op zowel twee als vier wielen, die vorig jaar te vroeg stierf – zal besturen.

Uiteraard werden ook de innerlijke geneugten van de tafel, die de zintuigen en het hart beroeren niet vergeten, aangezien er drie bijzonder gezellige afspraken gepland zijn : zaterdagavond met het « Barbecue-diner 911 » onder de feesttent op de Avenue Delchambre, de « Receptie Porsche 959”die zal plaatsvinden in de Piano-Bar le Sofloti op de Grote Markt en op zondagmiddag met de “Gourmet Special 992” georganiseerd in het lokaal van Solières Sport, aan de rand van kp Solières.

Tot slot nog deze laatste praktische info. Terwijl zowel het zenuwcentrum van het evenement, de tent als de service goed geïnstalleerd zijn op Avenue Delchambre, vertrekken daar ook de rit (op zaterdag vanaf 10u00) en op zondag vanaf 08u00 ook de rally en regelmatigheidsproef. De aankomst zal telkens plaatsvinden op het podium dat geïnstalleerd is op de Grote Markt van Hoei. Voor de rit is dat zaterdag vanaf 18u00 en zondag vanaf 18u27 (voor rally en regularity) Maar ook op het einde van de eerste (10u51) en de tweede lus (14u18) passeren de deelnemende wagens op dat podium. Verder vermelden we nog dat “de regroup” georganiseerd wordt in Wanze om respectievelijk 09u16, 12u43 en 16u10 uur op de “place Faniel”